Anna Gable är författare och examinerad språkkonsult som både skriver eget skönlitterärt material, hjälper andra att lyckas som författare och skriver bruksprosa för företag.
Den här bloggen handlar i första hand om mitt arbete med att skriva, redigera och publicera mina manus. Jag har också som mål att med jämna mellanrum ge gratis skrivtips åt andra som skriver.

________________________________________________________________________

.

onsdag 18 januari 2012

Zorfkläder!

Nu har Zorfshoppen öppnat! Ta chansen att bära rock merch med tidernas största fiktiva rockstjärnas logga på bröstet. Superfin kvalité på kläderna till bra priser. För dig som inte klär i bandtröja kanske ett nyckelband, en mugg, en väska eller datorväska eller ett paraply kan passa. Här finns det mesta!
http://zorfshoppen.spreadshirt.se/

tisdag 17 januari 2012

Big Ben tar plats

Hejt nyligen såg jag ett program om Big Ben på tv. Egentligen var det ett program om både urverket, klockorna och tornet, det som alltså gemenligen kallas Big Ben i dag, men det är ju från början enbart den stora klockan som slår timmarna som heter Big Ben. Nå, till saken: Hela historien om Zorf och hans band är tidlös så långt det nu går. De använder datorer och mobiltelefoner, men inte i den utstärckning folk kanske gör i dag. Det finns till exempel inget om vare sig Twitter eller Facebook. Tanken var att göra den så tidlös som möjligt utan att helt utleämna vardagsting. Den viktorianska delen däremot har årtal och det är med flit, eftersom jag ville kunna ge Alexandra en tidstrogen klänning (eftersom klänningen spelar en roll i berättelsen). Jag beslutade mig för att den historien tar sin början på försommaren 1858. När jag så tittade på programmet om Big Ben så visade det sig att den stora klockan blev gjuten just det året. Eftersom min historia delvis utspelar sig i London tänkte jag att en så märklig sak som en ny parlamenstbyggnad och en stor klocka som dånar ut sina slag, det måste vara ett samtalsämne på allas läppar. Alltså har jag gått in och lagt till några rader om detta i dag. Jag känner mig nöjd, det blev naturligt och det faktum att Big Ben sprack och togs ur bruk efter bara två månader passar också perfekt in i historien, eftersom det är här mina karaktärer börjar krakelera. Ibland har man tur när saker bara passar in - eller så har Alexandra verkligen funnits, vem vet, hon kanske spökar än!

fredag 6 januari 2012

Gästbloggare: Christian Johansson om att få förlagskontrakt

För en tid sedan fick jag möjligheten att gästblogga hos Christian Johansson. När han så frågade efter bloggar att gästa var det givetvis så att jag svarade. Detta är den första gästbloggen här på Zorfbloggen, men även andra som skriver om sitt eget skrivande, eller som har bra tips om själva skrivprocessen att lämna till de som följer bloggen, är välkomna att kontakta mig (enklast genom ett pm till mig via www.facebook.com/Zorf.se ) Härmed lämnar jag ordet till Christian!
/Anna
---------------------------------------------------------------------------

Helvetesbacken du måste klara av för att få ett förlagskontrakt

Det är onekligen en häftig känsla: förlaget har tackat ja till manuset, ett kontrakt är på väg och allt har efter år av envetet slit äntligen trillat på plats. Det ska bli bok av alla dessa ord  som man suttit och vänt, vridigt och stundtals svurit över. Från byrålåda till förlag. Från tryckeri till bokhandel. Bäva månde världen, för här kommer jag!

Känslan är svår att beskriva, men den påminner lite om att ha cyklat uppför en brant backe i flera år, ensam – alltid ensam och med en krånglande växel. Visst fanns det folk som hejade på dig under resan och visst hjälper deras uppmuntrande ord, men ska du nå ända fram så är det bara din egen envishet och målmedvetenhet som kan ta dig dit.

Men hur tar man sig uppför den där helvetesbacken egentligen? Vad var det som fick förlaget att tacka ja till mitt manus, Herr Lombardo, när det finns så ohyggligt många andra manus i omlopp?

Jag har efter mycket funderingar kommit fram till fyra punkter som jag tror är A och O, för att nå framgång med sitt skrivande.

Kom med något nytt/udda/orginellt. Jag läste någonstans att vissa förlag tar emot 2000 manus per år. Max 2 – 3 debutanter får chansen. Försöker du apa efter alla andra så är det lite som att försöka skalla sig igenom en vägg istället för att leta efter en dörr in. Nyckeln till denna dörr tror jag är en orginell historia. Något som sticker ut och som förlaget inte sett/läst tidigare. Skriver man polisdrama där huvudpersonen är en polis med problematiskt privatliv så kan det bli svårt. Mycket bra har redan skrivits och förr eller senare kommer marknaden att mättas. Sen vill folk ha något annat. Förlagen jagar hela tiden efter en författare som kan ge dem något nytt. En ny Steig Larsson som säljer miljoner och åter miljoner. Något som andra sedan kommer att kopiera. Var uppmärksam för du vet aldrig när en bra idé kan att dyka upp. Det gäller att aktivt fokusera på att finna den, för den finns där ute och väntar bara på att någon ska skriva ner den och varför skulle denna någon inte kunna vara du?

Ge aldrig upp. Om du vill lyckas så finns det inget annat alternativ än att fortsätta, även om du blivit sågad längs fotknölarna så många gånger att du knappt klarar av att resa dig. Skapa, skriv och skicka. Lägg dig till med detta mantra och repetera det tills det ekar i huvudet natt som dag. Förlagen kan självfallet fortsätta att tacka nej, men det är bara när du ger upp som du verkligen har förlorat. Chansen och drömmen lever så länge du skriver och skickar iväg dina  manus. 99.9% av alla som skriver har fått minst ett nej kastat i ansiktet. Ibland får du inte ens ett svar utan bara ett standardbrev. Men alla är vi barn i början. Till och med de etablerade författarna var en gång utan kontrakt och levde med samma drömmar och förhoppningar som du har nu. Skapa, skriv, skicka. Lägg till ”svär” om du får ännu ett nej. Repetera. Ge aldrig upp!

Tro på det du gör. Du skriver inte sämre än andra. Du jobbar säkerligen lika många timmar med dina manus och du är inte nödvändigtvis mindre begåvad än de som redan blivit publicerade. Dina formuleringar låter säkert lika bra som de du läser i andra böcker, så varför skulle inte ditt manus bli publicerat? Tro! Förr eller senare kommer det att ske. Du måste tro på att du kan skriva ett manus som är bra nog för att bli publicerat. Sen är det upp till bevis. Den som inte tror på det han/hon skriver, kommer heller aldrig att kunna övertyga ett förlag om att manuset är tillräckligt bra för att publiceras.

Ha tålamod. Det tar tid. Det tar tid att skriva alla drafter. Det tar tid att få texten att flyta. Det tar tid att få ett svar från ett förlag och det tar tid innan boken blir publicerad. Jag började skriva mitt manus Herr Lombardo 2009. Det blev klart i början av 2010. Manuset blev accepterat av förlag i början 2011 och kommer ut i handeln den 30 januari 2012.
Tänk på att när du lyckas, så är det värt all den tid du investerat.

Lycka till
Christian  Johansson

Thrillern Herr Lombardo kommer ut den 30 januari 2012 på Ord Text Mening förlag.
Mer om Christian finner du på: https://christian-johansson.com